Просфора-Липар

Просфора је квасни хлеб кружног облика који се користи при служењу литургије у православној
цркви. Шта просфора представља и како се она прави, ученици „Етно кутка“ су имали прилику да
виде у манастиру Липар, захваљујући игуманији манастира Тавити и монахињи Исидори и
наравно, нашем вероучитељу Борку.
Идеја се родила на једној од претходних радионица, планирана је за време васкршњег поста, а
реализована је баш у право време у Данима породице са циљем ширења традиционалних
вредности.
Ученици су активно учествовали у изради просфора, поред детаљно објашњених свих фаза
производње. Монахиње су нас подсетиле на важност стремљења ка унутрашњем миру, постизању
склада жеља и могућности, хармонији која се одржава поштовањем правила и решавањем
проблема разговором и усмереношћу ка породичним вредностима.