Пиво је једно од најстаријих и најчешће конзумираних алкохолних пића на свету и треће
најпопуларнијије пиће после воде и чаја. Спада у слабија алкохолна пића, добија се
ферментацијом јечменог слада, док му горчина долази од хмеља. Дуги низ година се у нашој
школи на прехрамбеном смеру изучавала Технологија пива, а у последње време је Историја
пиварства предмет који ученици радо бирају као изборни. То је један од разлога зашто су се
ученици „Етно кутка“ одлучили да пробају да направе пиво у нашој лабораторији. Други разлог је
што је страствени произвођач пива Влада Чабрић, иначе наставник српског језика у нашој школи,
пристао да са нама подели своје искуство и своју формулу за производњу занатског пива.
Процес производње је пажљиво испланиран, као и сировине и средства која су нам за
производњу пива потребна. Ученици су били веома заинтересовани, цео поступак је записан у
технолошки дневник, а сваки тренутак забележен фотографијама.